I need your HELP !! I can't diagnose this problem .. *part out - NewCelica.org Forum
  
Install Guides Parts Catalog Gallery Track Times Dyno Database Tech Info

Go Back   NewCelica.org Forum > Celica Discussion > Performance Mods
Favorites Trader Ratings Register Blogs Members List Social Groups Calendar Search Today's Posts Mark Forums Read Advertise

Performance Mods Sub Forums: ECU Tuning

Support NCO
Google
Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 04-30-2012, 10:44 PM   #1
SoCal GT
Registered User
 
Join Date: Jul 2011
Location: Orange County, California
Posts: 78
iTrader: (1)
I need your HELP !! I can't diagnose this problem .. *part out

Hey guys !!!

I took my car to two mechanics, and they can't diagnose what's wrong. On a cold start .. It'll idle really low. BELLOW 1,000 rpms. When I try to take off there's so much lag that the car won't engage. It'll go for a sec, won't catch. I'll have to completely stop .. let the engine warm up, and then everything is working fine. Once the car warms up it's good.

WHAT's HAPPENING??

Someone said it was the tranny .. mechanic couldn't find anything wrong with it. Just got a new clutch .. idk

It wasn't off of a cold start, but you can here the lag in this video on the first take off. (*that's me flooring it !!) http://youtu.be/j47CZjMtZtg

Planning giving it to my lil bro .. just don't want to hand down a problem to come, you know??

Accepting any advice !! THANK YOU !!
__________________
No Fat Chicks Please car will scrape.
SoCal GT is offline   View this Members' Photo Gallery Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 04-30-2012, 10:47 PM   #2
SoCal GT
Registered User
 
Join Date: Jul 2011
Location: Orange County, California
Posts: 78
iTrader: (1)
I put this in the performance mods because I might use this excuse for a SWAP
__________________
No Fat Chicks Please car will scrape.
SoCal GT is offline   View this Members' Photo Gallery Reply With Quote
Old 05-01-2012, 05:37 AM   #3
bbedward
Registered User
 
Join Date: Mar 2012
Location: Cleveland
Posts: 358
iTrader: (2)
Cars behave different when cold always, how long has it been doing it?

- Worst case scenario it could be piston rings, there's always lower compression while the engine is cold. When the engine warms up, the rings expand and make a better seal. Do a cold + warm compression test.
- If it's an automatic transmission it could be the transmission or some sensor, but it doesn't look like you have an automatic. Automatics are known for this kinda thing.
- Reset the ECU see if that helps, albeit probably temporarily

Things like this tend to be a problem with some sensor/ECU , although I'm not sure how to pinpoint it other than the above ^

* edit *

Also if you have an eBay or AEM gen1 cold air intake on it, those tend to bog like you're describing.
__________________
00' GT: 07' oil-retaining engine.
bbedward is offline   View this Members' Photo Gallery Reply With Quote
Old 05-01-2012, 05:52 AM   #4
Bitter
 
Join Date: May 2009
Location: Chicago-south
Posts: 6,836
iTrader: (9)
clean the MAF and try a stock MAF housing.
__________________
2000 Celica GT-S 'slowest GT-S evar'
1998 Mazda 626 FS-DE/CD4E 'mom-mobile'
Quote:
Originally Posted by JCMiller View Post
I'm gay
Quote:
Originally Posted by soundman98
no, don't even waste your time. if you want a honest sticker, at least get one that says "objects in mirror aren't really racing, so quit trying"...
Bitter is offline   View this Members' Photo Gallery Reply With Quote
Old 05-01-2012, 07:45 PM   #5
Smaay
 
Join Date: Jun 2001
Location: Lancaster, CA
Posts: 11,717
iTrader: (10)
its all MAF related
__________________
BOOST BOOST AND MORE BOOST!!!!!
Smaay is offline   View this Members' Photo Gallery Reply With Quote
Old 05-02-2012, 07:30 AM   #6
Boosted2.0
 
Join Date: Oct 2003
Location: Houston, TX
Posts: 15,318
iTrader: (19)
Blog Entries: 1
Quote:
Originally Posted by Smaay View Post
its all MAF related
This.

Odds are you have a MAF with crap shorted between the hot wire and sensor and it is reading too high, which has caused high negative fuel trims.

Disconnect your battery for 5 minutes. If it starts right up after that its MAF 100%
__________________
Talk to us for all your 2ZZ performance needs!
We specialize in high end / high HP engines, intake manifolds, exhaust manifolds, suspension, custom wiring, custom turbos, tuning, etc. We can get any part you want, usually for less than you would expect!

WWW.DDPerformanceResearch.com
Boosted2.0 is offline   View this Members' Photo Gallery Reply With Quote
Old 05-22-2012, 10:06 AM   #7
PetrosCy
Registered User
 
Join Date: Jan 2012
Location: Cyprus
Posts: 144
iTrader: (0)
Could be the idle control valve sticking.

No DTC's will be recorded in that event.
PetrosCy is offline   View this Members' Photo Gallery Reply With Quote
Old 08-22-2012, 02:32 PM   #8
BlueGts24
Registered User
 
Join Date: Dec 2011
Location: United States
Posts: 32
iTrader: (1)
Hey did you ever find out what the problem was because my car does the samething at times
__________________
ITS PEANUT BUTTER JELLY TIME!
BlueGts24 is offline   View this Members' Photo Gallery Reply With Quote
Old 08-22-2012, 04:19 PM   #9
I am Anonymous
The Best User
 
Join Date: May 2011
Location: Florida
Posts: 658
iTrader: (0)
do you have a cai? or stock box? i am also giving my celica to my little brother when i get a new car. but i figure he can swap in a 2zz if he doesnt like the way it runs.
__________________
2000 Toyota Celica GT 5 speed
1984 Honda VF1100
I am Anonymous is offline   View this Members' Photo Gallery Reply With Quote
Old 08-23-2012, 12:53 PM   #10
danGTS
 
Join Date: Sep 2001
Location: Montreal, Quebec
Posts: 3,727
iTrader: (5)
You guys are good at finding excuses to swap engines! Lol just do it or miss shift it if you really really need an excuse (meaning an over controlling girlfriend). Otherwize, fix it. This shouldn't be a big problem. Start with the MAF cleaning, as was already pointed out ... The problem definitely sounds like a wrong air fuel mixture.
__________________
Best E.T. (built N/A 2zz with a street tune) : 13.56 @ 103.81 mph; Best 1/8 : 8.81
Best E.T. (i/e/DR only) : 13.96 @ 102.1 mph; Best 1/8 : 8.95
danGTS is offline   View this Members' Photo Gallery Reply With Quote
Old 12-11-2012, 10:22 AM   #11
silver_Streak
toe to toe
 
Join Date: Feb 2012
Location: Southern California
Posts: 362
iTrader: (0)
Quote:
Originally Posted by Boosted2.0 View Post
Disconnect your battery for 5 minutes. If it starts right up after that its MAF 100%
OT a bit..When I replaced my mafs the car started right up however I was not able to drive around nor rev the engine at all? The car had to idle for a bit and drive in be driven circles in the parking lot until it was able to go on the street (at this point this is when the check engine light comes back on,always. Did I do something wrong, Are we supposed to clean/reset when the car/climate is cold?
__________________

2002 GT #1d0
silver_Streak is offline   View this Members' Photo Gallery Reply With Quote
Old 12-11-2012, 11:23 AM   #12
I am Anonymous
The Best User
 
Join Date: May 2011
Location: Florida
Posts: 658
iTrader: (0)
Mine ended up being because the timing jumped. I am currently putting in a 04 1zz
__________________
2000 Toyota Celica GT 5 speed
1984 Honda VF1100
I am Anonymous is offline   View this Members' Photo Gallery Reply With Quote
Old 12-11-2012, 01:21 PM   #13
Boosted2.0
 
Join Date: Oct 2003
Location: Houston, TX
Posts: 15,318
iTrader: (19)
Blog Entries: 1
Quote:
Originally Posted by silver_Streak View Post
OT a bit..When I replaced my mafs the car started right up however I was not able to drive around nor rev the engine at all? The car had to idle for a bit and drive in be driven circles in the parking lot until it was able to go on the street (at this point this is when the check engine light comes back on,always. Did I do something wrong, Are we supposed to clean/reset when the car/climate is cold?
Check your fuel trims. If they are high positive then you are lean for some reason - either fuel pressure, fuel quality, or a MAF obstruction or wiring issue.
__________________
Talk to us for all your 2ZZ performance needs!
We specialize in high end / high HP engines, intake manifolds, exhaust manifolds, suspension, custom wiring, custom turbos, tuning, etc. We can get any part you want, usually for less than you would expect!

WWW.DDPerformanceResearch.com
Boosted2.0 is offline   View this Members' Photo Gallery Reply With Quote
Old 12-11-2012, 01:38 PM   #14
2KGTrd
Turbo 2zz
 
Join Date: Dec 2009
Location: FL
Posts: 4,661
iTrader: (40)
Quote:
Originally Posted by PetrosCy View Post
Could be the idle control valve sticking
this would cause the idle to surge
__________________
2KGTrd is offline   View this Members' Photo Gallery Reply With Quote
Old 12-11-2012, 02:20 PM   #15
Toxygene
on BRAWNY setup for Grip
 
Join Date: Sep 2007
Location: Long Beach, CA
Posts: 2,950
iTrader: (36)
Quote:
Originally Posted by silver_Streak View Post
OT a bit..When I replaced my mafs the car started right up however I was not able to drive around nor rev the engine at all? The car had to idle for a bit and drive in be driven circles in the parking lot until it was able to go on the street (at this point this is when the check engine light comes back on,always. Did I do something wrong, Are we supposed to clean/reset when the car/climate is cold?
Have you bothered to see what the check engine code is? Don't know if they allow it your state but here they used to allow you to go borrow an OBD scanner from an auto parts store while they held on to your DL. Plug it in, get the code reset it. Try again with the car and if you get the same code, you go look it up, unless the OBD scanner tells you.
__________________

                    Import Car Performance Tuning Network
Toxygene is offline   View this Members' Photo Gallery Reply With Quote
Old 12-11-2012, 03:40 PM   #16
silver_Streak
toe to toe
 
Join Date: Feb 2012
Location: Southern California
Posts: 362
iTrader: (0)
Quote:
Originally Posted by Toxygene View Post
code is
Starting my own thread,keep an eye out..
__________________

2002 GT #1d0
silver_Streak is offline   View this Members' Photo Gallery Reply With Quote
Old 12-12-2012, 04:35 PM   #17
DOJAGUY
DA General of the ARMY
 
Join Date: Apr 2012
Location: 626 SGV
Posts: 6,943
iTrader: (5)
Dibs on stock header

I will drive to u
__________________
Quote:
Originally Posted by Kangaruu View Post
Ban them!
DOJAGUY is offline   View this Members' Photo Gallery Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Tags
help need 00 celica gt

Thread Tools
Display Modes

Go Back   NewCelica.org Forum > Celica Discussion > Performance Mods

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -7. The time now is 10:28 AM.