Uszkodzony 1/4-calowy odpowietrznik.
Miałem mały wyciek z chłodnicy, ale nie mogłem znaleźć gdzie. W końcu usunąłem obudowę filtra powietrza, która pasuje dokładnie w bardzo ciasne miejsce z 6 wężami podciśnieniowymi podłączonymi do niej. Trudno było ustalić, gdzie wszystko pasuje i jak się łączy. Ale po raz pierwszy powinno być łatwo.
Okazało się, że maleńki 1/4-calowy plastikowy odpowietrznik, uformowany jako część plastikowej górnej części chłodnicy z tworzywa ABS, został odłamany, powodując wyciek płynu chłodzącego. Nigdy nie ciągnąłem zbyt mocno za wąż odpowietrzający, ale po setkach tysięcy gorących i zimnych cykli to połączenie pękło i w końcu się złamało. Widziałem stare linie pęknięć, które mogły powstać lata temu. Ale nigdy nie przeciekało aż do teraz.
Szczęście, że to zauważyłem, bo mogłoby być bardzo szkodliwe, gdyby pękło przy dużej prędkości. To był bardzo głupi projekt, aby nie wzmocnić tego połączenia.
BMW i MBZ używają tych samych bliskich chłodnic, więc mają ten sam odpowietrznik. Najwyraźniej wiele z nich pęka. Autozone nie ma zestawu naprawczego. Ebay ma wielu ludzi sprzedających odpowietrzniki naprawcze, wykonane z tworzywa sztucznego lub mosiądzu, w cenie od 10 do 15 dolarów.
Plastikowy odpowietrznik wygląda jak wciskany z samouszczelniającą gumową uszczelką. Wygląda bardzo luźno i słabo. Nie widzę, jak może uszczelnić pod ciśnieniem i wysoką temperaturą.
Mosiężny odpowietrznik ma gwinty, w które należy wywiercić większy otwór, a następnie posmarować gwinty klejem JB Weld i wkręcić go, tworząc własne gwinty, co prawdopodobnie działa dobrze w przypadku starszych chłodnic miedzianych/mosiężnych, a nawet aluminiowych, ale jeśli zostanie użyty na plastiku, prawdopodobnie wkrótce zacznie przeciekać, ponieważ w wysokiej temperaturze plastik rozszerza się znacznie szybciej niż mosiądz i rozciągnie połączenie JB Weld.
Więc poszedłem do pobliskiego sklepu Ace Hardware. Mają duży asortyment śrub, nakrętek, śrub itp... Aluminium, mosiądz, stal i stal nierdzewna, zarówno w calach, jak i metrycznych. Pokazali mi 1/4-calowe odpowietrzniki zarówno z mosiądzu, jak i plastiku. Kupiłem plastikowy odpowietrznik naprawczy za 1,60 dolara, wykonany z bardzo twardego, przezroczystego plastiku, bardzo twardego, jak ABS.
Użyłem ostrego wiertła, powiększając otwór ręcznie, próbując usunąć plastikowe zanieczyszczenia z chłodnicy. Szybciej jest użyć wiertarki elektrycznej, ale część zanieczyszczeń wpadnie do środka. Aby dobrze pasował, pokryłem jeden koniec odpowietrznika 2-składnikową żywicą epoksydową, a następnie wbiłem go w otwór. Pasuje świetnie.
Pokryłem taśmę teflonową żywicą epoksydową i owinąłem ją wokół podstawy połączenia, aby upewnić się, że połączenie jest mocne i prawidłowo uszczelnia. Po utwardzeniu w ciągu 24 godzin, żywica epoksydowa powinna być twardsza i mocniejsza niż większość termoplastów. Dałem mu 2 dni na utwardzenie, aby się upewnić.
Odpowietrznik działa świetnie. Założyłem obudowę filtra powietrza (nie zapomnij o wszystkich tych luźnych wężach i złączach), spuściłem z chłodnicy wszelkie możliwe plastikowe zanieczyszczenia, napełniłem silnik płynem chłodzącym i odpowietrzyłem powietrze z chłodnicy. Sprawdziłem wszystkie węże i całą chłodnicę wiele razy za pomocą bardzo jasnej lampy LED. Kamera wideo na elastycznym włóknie może również sięgać do niedostępnych szczelin.
Nie było żadnych wycieków. Procedura opróżniania i odpowietrzania chłodnicy działa logicznie i idealnie za pierwszym razem, zajmując tylko około 2 godzin. Kiedy rozumiesz, jak system jest zaprojektowany do pracy i widzisz, że działa logicznie, czujesz się pewnie i masz zaufanie do systemu.
W każdym razie myślę, że mój plastikowy odpowietrznik przyklejony żywicą epoksydową jest wystarczająco mocny. Sprawdzałbym ten obszar pod kątem wycieków często za każdym razem, gdy otwieram maskę, aby upewnić się, że nie przecieka. Jeśli przecieka, mogę dość szybko usunąć obudowę filtra powietrza i dokonać naprawy.
Ponieważ na eBayu jest dużo odpowietrzników naprawczych na sprzedaż, wygląda na to, że BMW i MBZ również mają wiele uszkodzonych odpowietrzników. Zachęcam braci, aby poświęcili czas na wyjęcie obudowy filtra powietrza i sprawdzenie/naprawę tego odpowietrznika, aby zapobiec wyciekom i uszkodzeniom silnika.
Dealer Toyoty chce 400 dolarów za nową chłodnicę. Powiedziałem facetowi, że mogę kupić chłodnicę z rynku wtórnego za około 100 dolarów. Powiedział, że chłodnica z rynku wtórnego może wytrzymać tylko 1 rok, a następnie trzeba ją wymienić. Nie wierzę mu. Nie ufam już ich wiotkiej plastikowej chłodnicy. Używałem chłodnic z rynku wtórnego w innych samochodach i działały niezawodnie przez lata.
Najwyraźniej Toyota używa chłodnicy KOYORAD jako oryginalnego wyposażenia. Możesz znaleźć chłodnicę KOYORAD w całości aluminiową na eBayu za 95 dolarów. Niech podpiszą dożywotnią gwarancję i pociągną ich do odpowiedzialności, jeśli przecieka.